Zakup ekspresu do kawy to niemały wydatek. Jeśli już się na niego zdecydujemy, musimy pamiętać o odpowiedniej i regularnej konserwacji. Tylko w ten sposób uchronimy nasze urządzenie od poważnej awarii, którą nasz portfel odczułby bardzo boleśnie.
Co zrobić, by ekspres do kawy działał niezawodnie nawet po wielu latach używania?
Otóż wystarczy kilka minut, odrobina entuzjazmu i odpowiedni smar!
Producenci znanych marek zalecają okresowe smarowanie elementów jednostki zaparzającej. Jeśli to zaniedbamy, możemy spodziewać się coraz głośniejszej pracy ekspresu, będącej konsekwencją wycierania się części ruchomych. W efekcie może to doprowadzić do poważnej awarii, którą z pewnością boleśnie odczuje nasz portfel. Informacje w tym temacie szczegółowo opisane są w instrukcji obsługi urządzenia. Zamieszczony poniżej materiał wideo pokazuje, jak łatwo można samemu przeprowadzić konserwację.
Zobacz koniecznie, jak łatwo można przeprowadzić taką konserwację! Kliknij tutaj.
Zgodnie z zaleceniami producentów, co 3 miesiące jednostkę zaparzającą należy wyczyścić dokładnie z resztek kawy i innych osadów, a następnie przesmarować wskazane punkty. Jaki smar spełni tu maksymalnie swoją rolę? Ze smarów dostępnych na rynku polecamy OKS 1110. Nie tylko my uznaliśmy ten smar za godny polecenia, co widać w załączonym powyżej filmie.
Dlaczego OKS 1110? No cóż, jest najlepszy spośród dostępnych na rynku! Jakie właściwości wpływają na jego wysoką skuteczność działania? To przede wszystkim:
Dodatkowo smar OKS 1110 jest zupełnie neutralny w zapachu, a o jego bezpieczeństwie świadczy przyznany mu międzynarodowy certyfikat, zarejestrowany w NSF z dopuszczeniem H1, a więc najwyższym. W razie kontaktu z żywnością nie zaszkodzi on naszemu zdrowiu. zatem jest absolutnie bezpieczny!